Mina åsikter om Yras MH

Fick en fråga angående vad mina egna åsikter är gällande Yras MH samt vad man strävar efter inom rasen så tänkte att jag kan skriva ett inlägg här hur jag ser på saker gällande MH:t och vad jag vill ha när det gäller mina hundar.
 
Jag tycker Yras MH gick perfekt i min egna mening. Jag (och även inom rasen) strävar man efter en hund som är glad i folk, tillgänglig och vill sammarbeta med människor vilket Yra visade tydligt på MH:t. Jag själv vill även ha en hund med bra gripande och kamplust vilket förenklar det hela när man tränar/tävlar olika hundsporter vilket Yra har. Hon har faktiskt mycket bättre gripande än många brukshundar har, vilket även beskrivaren och testledaren påpekade.
 
Att hon sticker i väg på dumpen, skrammel och spöken gör mig ingenting eftersom att hon faktiskt kommer tillbaka med stöd från mig (och när hon märker att det är en människa på spökena) hon har också en väldigt stor nyfikenhet efteråt på avreaktionen och kikar gärna vad t.ex. dumpen verkligen är utan att för den delen har kvarstående rädsla.
 
På alla MH jag varit med på så är det väldigt ovanligt att det är en hund som inte gör undanmanöver eller bryr sig alls på dumpe och skrammel. Jag kan också säga att lika gärna som man inte vill ha en hund (inte jag i alla fall) som bara flyr till parkeringen och inte tar sig fram själv för att se vad de faktiskt var som hände så vill i alla fall jag absolut inte ha en hund som inte bryr sig alls eller direkt flyger fram till dumpen/spöken.
Att ha en sådan självständig hund som gör det kan bli mycket svår att ha i vissa situationer eller ha en sådan som ren familjehund. Jag menar absolut inte att så självständiga hundar är fel, det är dom absolut inte om man använder dom till rätt ändamål men det är inget jag strävar efter gällande mina bostons då det kommer bli mycket svårt att hitta valpköpare till en sådan boston.
En av min farmor och farfars hundar hade t.ex. på mentaltestet (som man kan göra efter att hunden är MH beskriven när det gäller bruksraser) 282 poäng av 300 möjliga enligt gamla poängsättandet, en sådan hund är väldigt påfrestande som ren sällskapshund men perfekt som polishund, vilket jag inte strävar efter med mina.
Likadant att ha en hund som sticker ut direkt på avståndsleken utan att tänka efter är inte heller något jag strävar efter utan är nöjd med Yras beteende som blir nyfiken/tänker till men som sedan tar mod till sig och sticker ut när hon ser att det är en människa med leksak där ute, alltså tar sammarbetet och tillgängligheten över där.
 
Lilla bytet är jag nöjd med, jaktlust i "rätt mängd" är önskvärt är ju trots allt en terrier och det blir lite enklare att träna en hund som har ett visst intresse för jakt enligt min mening.  Skottfasthet är absolut något som är riktigt viktigt för mig då jag inte önskar att ha/avla på en hund som är skottberörd, dock så tränar jag aldrig skott med mina hundar.
 
Detta blev en lång text men är i alla fall mina reflektioner i stora drag gällande MH:t, hoppas ni förstår vad jag menar!
 
 
 

Kommentarer
Postat av: emelie & berit

Förstår precis hur du tänker och vad skönt att hon reagerade "som hon skulle!" :)

2012-10-18 @ 13:26:44
URL: http://www.prickig.se
Postat av: C.J.

Intressant att läsa dina tankar kring MHt!

2012-10-18 @ 19:55:05
URL: http://mightytigress.blogspot.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0