En jävla trend

Ja det där med avel. En ständig och hett diskuterad fråga.
Lite av mina åsikter kring detta kan ni läsa här eftersom att jag skrivit en del om det i tidigare inlägg.

Något jag kan bli irriterad över är att så många motiverar sin planerade parning med att "Jamen hon är ju såååå trevlig så vi vill ju ha en valp efter henne!"

Jaha, hur ofta blir det en valp då? Vad ska du göra av resten? "Jamen dom säljer man ju så klart!" tänker då många. Ja visst, precis som om det är så lätt.
Om man nu inte vill sälja till första bästa ufo som dyker upp och vill ha en valp, har du då plats att ha kanske 4 valpar kvar hemma tills dom är kanske en 11 - 12 veckor? Har du tid att vara ledig eller kan du planera in den extra tiden som krävs med jobb och allt annat?
För valparna kräver mycket tid och passning, särskilt om man har mer än en kvar hemma.

Något annat som inte folk heller har i åtanke är att valpningen inte alltid går sådär jäkla smidigt.
Allt är liksom inte rosa fluffiga moln och söta små tjocka valpar.
På uppfödares hemsidor ser man så klart bilder på söta valpar och många blir kanske sugna på att ta en egen kull men det finns mycket som kan hända som man inte skriver ut på hemsidan.
Saker man inte berättar även om det faktiskt hände med just den aktuella kullen.

- Tiken kan få mjölkstockning och då får du eventuellt sitta där och flaskmata valparna 1 gång/timmen + veterinärbesök med tiken.
- Tiken kanske blir sjuk och inte orkar ta hand om valparna, kan du ta hand om dom då?
- Tiken kanske behöver göra kejsarsnitt. Har du pengar till det? och tid till eftervården? Tiken kan också ha väldigt ont efteråt, har du tid att hjälpa till med valparna?
- Tiken kan . Sådan är sanningen att vissa tikar dör på grund av olika komplikationer, tycker du att din "kull för att du vill ha en söt valp" är värd det? Kan du ta hand om valparna som blir kvar?
- I absolut värsta fall kan tiken under kejsarsnitt eller dö av blödningar efteråt och valparna kan av narkosen. Då står du där med ingenting utom en fet veterinärräkning. Har du tänkt igenom det?

Nu menar jag inte att avskräcka alla men det känns som om det har blivit en jävla trend att
"ta en kul på sin söta tik". Jag menar bara att för din men framför allt för hundarnas skull så ska du vara väl medveten om riskerna och kostnader.

Menar heller inte att avskräcka folk från hundavel men att föda upp är helt enkelt något som inte passar alla.Kommentarer
Postat av: Pierina, Cilla & Enzo

Hade inte kunnat säga det bättre själv!!!!

2012-03-06 @ 11:40:55
URL: http://mixtomax.se/blogg
Postat av: Fanny

håller med helt och hållet! bortsett från att inte utsätta sin tik för en massa så bör folk också fundera över vad dom gör när dom lånar ut sin hane till höger och vänster. läste en blogg häromdagen där tjejen som skrev berättade om diverse diskvalificerande fel på sin hane, men han var ju hennes ögonsten så det var självklart att han skulle bli pappa en vacker dag..

2012-03-06 @ 14:19:32
URL: http://melkerpug.blogspot.com
Postat av: Ankilika

Tack!!! Det blir liksom "nä men hon är socialt otillgänglig och bråkar med allt hon ser. Men hon är ju sååå snäll med mitt barn så därför vill jag att hon ska få egna barn". Man ba ÅÅÅÅÅÅHH!!!

2012-03-06 @ 17:09:56
URL: http://ankilika.blogg.se/
Postat av: Filippa & Ester

Kan mycket väl hålla med det du skrev! Man vill ju ha friska föräldrar till sin valp, och att uppfödningen skall vara seriös och väl genomtänkt. Tyvärr följer inte alla uppfödare samma sak, och vissa avlar på sin hund bara för att den är "söt och snäll" - som du nämnde, och kanske gör det ändå trots att hundens syskonkull + föräldrarna kanske inte är friska och bär på någon sjukdomsgen. Uppfödningen vet jag mkt väl att det inte är någon enkel sak, jag är inte uppfödare själv, men har två vänner som är det och hjälpt till med deras kullar. Att ta hand om åtta sjuveckors valpar är allt annat än enkelt... ;)

2012-03-06 @ 18:38:48
URL: http://sweetester.blogg.se/
Postat av: Emelie & Berit

Ja tänk om alla kunde tänka efter både en och två gånger innan!Var i göteborg bor ni? Tänkte vi kanske skulle ta oss dit någon dag men vi har ju inte bil just nu så jag hoppas på något som är enkelt att ta sig till. ;)

2012-03-06 @ 18:55:59
URL: http://www.prickig.se
Postat av: Pierina, Cilla & Enzo

Detta inlägg länkar jag till i min blogg för det är sååå bra skrivet!Tack :)

2012-03-16 @ 22:45:27
URL: http://mixtomax.se/blogg

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0