Vad är rally egentligen?

Ja, den frågan fick jag! Rally är en fantastiskt rolig sport som blev en officiell sport i Sverige 110701.

Rallylydnaden delas in i 4 olika klasser som man kan tävla i - nybörjare, fortsättning, avancerad klass och mästarklass.

Man börjar så klart i nybörjarklassen och jobbar sig uppåt. För att bli uppflyttad i en högre klass gäller det att man genomför 3 godkända tävlingar. Godkänd tävling = minst 70 poäng eller en tävling med 100 poäng, vilket är maxpoäng.

Hur tävlar man då och vad går det ut på?

Rallylydnad är en hundsport för alla! Om man har en liten hund eller stor hund spelar ingen som helst roll.
Alla deltar efter sin hunds förmåga helt enkelt! I rallylydnad så går man tillsammans med sin hund en bana som har ritats av en domare.
Varje övning som man ska göra beskrivs på en skylt med text och illustration. Hur många skyltar som är på banan beror på vilken klass man tävlar i.
Man går helt enkelt banan i raskt, men normalt tempo med hunden på sin vänstra sida. Det kan förekomma byten till höger sida i de högre klasserna. Man ska tillsammans med sin hund utstråla glädje och samarbete under hela genomförandet, det ska se kul ut att tävla!

Det är tillåtet att  prata med och uppmuntra sin hund men det är inte tillåtet att vidröra sin hund eller tillrättavisa med röst eller teckenkommandon.

Man börjar alltid tävlingen med 100 poäng, sedan kan man antingen behålla sin 100 poängare banan igenom eller få poängavdrag. Hur mycket poängavdrag man får är beroende på hur "stor fel" man gör.

Till exempel -
1 poängs avdrag - Sträckt koppel, snett sitt, stå, ligg eller backa; mer än 45, nosar kortvarigt på marken, banmaterial eller person, hund som utför övningarna långsamt, eller tveksamt, bristande samarbete

3 poängs avdrag - Omtag av moment, mindre förarfel , ur position (mer än 0,5 meter mellan förare och hund)
Hund eller förare välter en kon eller skylthållare , bristande samarbete, överdriven fysisk kontakt

5 poängs avdrag - Hund som slår i eller river hindret, överdrivet skällande, hund som nosar på matskål eller leksak i 8:an , hund som nosar under merparten av moment, vägran eller passage vid sidan av hinder.

10 poängs avdrag -  Hund som tar stöd på hindret, ej korrekt utfört moment, större förarfel, bristande samarbete, stort

Underkänd - För många omtag, förare som medvetet rör hund, föraren ger godis eller har godis/leksak synligt på banan, hunden ur kontroll mer än halva banan, hund som lämnar banan

Bland annat!

Målet är att man ska gå banan och ha ett så bra samarbete med sin hund som möjligt. Handlar minst lika mycket om kontakt och följsamhet som om lydnaden när man utför momenten!

Vill ni veta mer så kika in här.
Så här kan en av skyltarna i nybörjarklassen se ut!


Kommentarer
Postat av: Elin

Älskar att köra rally med Liam, vi är bara nybörjare men det är kul ändå. :)

2012-03-21 @ 19:15:40
URL: http://minliam.blogg.se/
Postat av: Jobus

Om det var möjligt så skulle vi hamna på minuspoäng :P Jag saknar totalt ögonkontakten med mina två grabbar, och tiken är för stirrig... Den som ev. skulle gå bäst på rally är också den som gillar att flyga och fara för mycket... Agility skulle vara bäst för honom ^^;

Sv: Haha, nä ush vad hemskt :P Kanske skulle skrivit "namnge" istället ^^; Men det, och att fotografera när valparna växer upp, är det jag skulle tycka var roligt :)

2012-03-22 @ 09:35:29
URL: http://diddisdagbok.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0