Spårguide del 3

Hur lägger man då ett viltspår? För en hund som aldrig har gått ett viltspår innan kan man göra ett motivationsspår. Ett spår som bara är kanske en ca 25 - 30 meter och som går precis rakt fram på enkelt terräng. Detta gör man för att hunden ska få känna lukterna och hitta klöven. En klöv har ju de flesta hundar aldrig sett innan och en del kan tycka den är lite skum i början, därför kan man göra ett sådant här spår först bara för att hunden ska få se vad de är och vänja sig vid lukterna. 
 
Man väljer ett lugnt ställe (dumt att börja med massor av störning med en gång, hunden ska känna att den lyckas!)
 
Ja som jag skrev innan är detta alltså hur jag gör och jag gör enligt följande -
Jag börjar med att göra ett avstamp (i alla fall de första spåren för hunden) där jag trampar ner lite extra och droppar lite extra blod. Klöven håller man i ett snöre som man drar efter sig. Sedan går man helt enkelt bara rakt fram och droppar lite blod i vartannat steg ungefär, klöven drar du efter dig hela tiden. Stanna för att sätta dit en snitsel då och då så att du hittar vägen i fall inte hunden gör det. Sätt inte snitslarna för lågt eftersom att en del hundar lär sig följa snitslarna med synen. Vid spårslutet lägger man helt enkelt klöven (jag brukar binda fast den lite för att förhindra för fåglar och andra djur.)
 
Sedan går man tillbaka så att man inte går i spåret (hunden kommer känna människolukt, blod och klöv i spåret.)
Låt spåret ligga en stund, hur länge är inte det viktigaste första gången men man kan gå och rasta hunden eller gå en liten promenad under tiden.
 
 Ta sedan hunden i sitt vanliga koppel och halsband/sele och gå fram dit spåret börjar. Där sätter du på spårselen med linan. Trassla ut linan innan ni börjar så slipper ni fastna i massa saker under spåret. Sedan är det bara att gå spåret, om hunden inte riktigt är med på vad den ska göra kan du ta ett steg framåt och visa hunden vart spåret börjar eller uppmuntra hunden. Förstår hunden vad den ska göra brukar jag vara helt tyst för att inte störa hunden när den arbetar. Om din hund går fel så stanna bara och vänta in den. Jag brukar inte styra in hunden genom att dra i linan utan står bara passivt i spårets riktning och håller emot. När din hund hittar tillbaka, beröm! Hittar inte hunden kan du ta ett steg framåt i spårets riktning och när den då hittar, beröm!
 
När din hund hittar klöven så beröm massor! Låt hunden leka med den och tugga på den om den vill! En del hundar kan tycka den är skum första gången (Yra tyckte den var skitäcklig och nu älskar hon den.) Om din hund tycker den är lite skum så testa att "dra runt den i snöret" så att det blir lite jaktlek eller ha med en rolig leksak utifall att i stället. När spåret är slut tar man av spårselen och linan.
 
Tänk på att klöven är väääldigt värdefull för vissa hundar, så passa så att hundarna inte nyper åt varandra om ni är flera som spårar ihop. Hunden kan också tycka att du ska låta bli klöven också eftersom att den för många hundar är så pass värdefull (Gäller alla hundar, även om den aldrig gjort så innan!)  Utmana aldrig hunden i detta läget, det blir bara tråkiga konflikter förknippade med spåret. Byt istället mot en god godis eller leksak!
Att spåra ska vara kul!
 
Erbjud hunden vatten efter att den spårat! Efter att du gjort ett motivationsspår så kan du göra exakt likadant fast på ca 100 meter, nu har ju hunden fått känna dofterna och bekanta sig med klöven. Lägg spåret precis likadant i övrigt.
 
 
I nästa del går vi in på spår nr 2. Hoppas ni tyckte den var bra! Fråga gärna om något är oklart!
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Fanny

Skitbra inlägg, Christina! Både Melker och jag tycker det är jättekul att spåra så jag tar in all info vi kan få ;)

2012-07-09 @ 21:11:11
URL: http://melkerpug.blogspot.com
Postat av: erika

jätte intressanta inlägg du gör angående att spåra! hängde inte riktigt med så jag har en liten fråga, när du har lagt ditt spår och ska gå tillbaka går du samma väg som du gick när du la spåret då? Hur gammal tycker du att hunden ska vara för att prova på att spåra för första gången?

2012-07-09 @ 22:41:03
URL: http://erikaajonsson.blogg.se
Postat av: Emma

Snyggt! Vill prova nu nu nu..

2012-07-10 @ 22:57:14
URL: http://ulltussen.blogspot.com
Postat av: Linda

En liten sak man kan tänka på om man ska tävla i viltspår är att om man tränar med Blodpulver eller annat som inte är riktigt blod kan hunden reagera negativt när den kommer på prov, då pulver och blod inte luktar helt lika.

2012-07-29 @ 16:17:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0