Har dom tidsuppfattning?

Jag fick en fråga om ensamhetsträning och om vad jag anser om hundars tidsuppfattning.

Jag tycker att ensamhetsträningen kan man börja tidigt med. Inte ensam som i att lämna valpen själv i 4 timmar utan ensam som i att kunna vara själv medan matte slänger soporna utan att skrika ihjäl sig.
När jag skaffade Teo så bodde jag fortfarande hemma vilket gjorde att det givetvis var mer folk runt omkring.
Jag började däremot ensamhetsträna några dagar efter att jag fått hem honom och när jag märkt att han var trygg med mig och omgivningen.
Jag lämnade honom t.ex. själv på mitt rum när jag åt middag med resten av familjen
(ett tips är att göra det om möjligt när valpen är trött.) Sedan utökade jag det till lite längre stunder.

Har tränat på samma sätt med Yra och även tränat dom att vara själva utan den andra hunden, finns faktiskt tillfällen där man av olika anledningar som veterinärbesök och dylikt behöver lämna den ena själv.

Numera kan mina hundar vara ensamma hemma en 4 timmar helt utan problem.
Nu sker det dock väldigt sällan eftersom jag jobbar natt och Gusten dag men dom kan om det  behövs.
Jag ser dock alltid till att hundarna har ätit, är ordentligt rastade och har fått någon slags aktivitet innan så att dom är trötta.

Jag tror inte hundar har tiduppfattning nej, mina blir lika glada om jag kommer tillbaka efter 3 timmar eller 20 minuter. Hundar tänker ju inte eller uppfattar tid som oss, då det är vårat mänskliga påfund det där med tid. Däremot så tror jag att hundens "mat och aktivitetsklocka" ringer efter ett tag, helt naturligt. 
Lämnar man hunden ensam hemma för lång tid så blir ju hunden till slut frustrerad då den inte är ett djur som är gjort för att sova hela dagen.
Den behöver helt enkelt få psykisk eller fysisk aktivitet vilket den inte får när den är ensam hemma för lång stund åt gången.
Eller mat, social närhet eller att gå ut och kissa, en behovsklocka kanske man ska kalla det.
Tidsuppfattning nej enligt mig men en naturlig klocka däremot.

På frågan om man måste successivt öva upp sin hund från 1 timma till 3 så skulle jag säga att kanske.
Du känner din hund bäst och hur trygg den är i sig själv och hemmet men om det behövs, inte 10 minuter åt gången som när dom var små utan öka cirka en halvtimma åt gången.

Hoppas ni förstod vad jag menar!



Kommentarer
Postat av: Monica

Kloka förslag på ensamhetsträning:-) och hundar har definitivt en inre klocka det ser man på mina som börjar vänta på mig på kvällen och kollar fönstret vid en viss tid (enligt husse).Även om jag reser ibland och inte alltid kommer hem varje dag:-)



Jag har ca 10 officiella utställningar preliminärt inplanerade i år så får vi se hur det blir. Och en inofficiell i februari men det räknas ju inte:-)

2012-01-15 @ 23:01:19
URL: http://pudal.se
Postat av: P.S Hundar

Söt bild! :)

2012-01-16 @ 07:24:50
URL: http://pshundar.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0