Föreläsning näringslära - Mineraler & vitaminer

Här kommer sista delen från föreläsningen  om näringslära som jag var på, hoppas ni gillar´t!

Vitaminer och mineraler är viktigt för alla hundar men i rätt dos.
I för stor dos så riskerar hunden en mängd problem samt även döden i vissa fall om man har otur.
Har man ett bra fullfoder så behöver man inte ge extra vitaminer och mineraler överhuvudtaget (förr gav många kalktabletter till större hundar för lederna vilket är helt onödigt, man riskerar bara att störa det normala mineral upptaget.). Det enda som egentligen är rekomenderat att ge "utöver det normala" är antingen laxolja, solrosolja eller viacutan på maten om man vill ha mer glansig och bättre päls.
Dock ska man bara börja med en liten liten skvätt på maten då detta kan ge lös mage, vilket går över av sig självt.

Om man tillsätter vitaminer och mineraler så är risken att man överdoserar/underdoserar något utav det och då rubbas liksom hela kedjan i kroppen.
Precis som hundar mår inte vi heller bättre av att äta 14 st "c-vitamin en om dagen", vi blir liksom inte piggare av det.

Här kommer även instickaren om BARF som en del ger sina hundar, det är otroligt svårt, näst intill omöjligt att få det näringsriktigt med vitaminer och mineraler.
Men som jag har sagt innan, individmässigt kanske det funkar jättebra men på det stora hela så täcker det inte behovet och det är lätt att över eller underdosera vitamin och mineralbehovet.

Något man också ska ha i åtanke är att äldre hundars organ och kroppar överhuvudtaget ändras och de behöver inte heller en lika stor mängd mineraler när de blir äldre.
För mycket magnesium i fodret som jag skrev innan ökar risken för urinsten.
Magnesium är dock livsviktigt och det behövs i rätt mängd och för lite magnesium ger nervproblem.
Den rekomenderade dosen är max 20/mg per 100 kg/kalorier.

Det är likadant med vitaminer, för mycket gör dom giftiga. Det finns alltså idag med de bra fullfoder som finns på marknaden ingen nödvändighet i att tillsätta varken vitaminer eller mineraler.



Kommentarer
Postat av: P.S Hundar

Ja vallning är superskoj!

Kanske inte känns så värt att anmäla då, men får den tillräckligt många anmälningar så blir det koppeltvång, munkorgstvång och tillslut kanske ännu mer/värre. Därför anmäler vi alltid. :)

2012-02-27 @ 16:30:40
URL: http://pshundar.se
Postat av: Malin & Dylan

Vad intressant!

Jag ger min hund torrfoder men nu har jag även börjat med att ge köttben och Vom ibland till en måltid. Lax-olja ger jag också men det är för att han lätt blir lite mjällig.

Men Man kan ju Barfa lite då och då....alltså ge Barf-mat några ggr i veckan. Då får de lite gott tugg och mat också:P

2012-02-27 @ 19:06:37
URL: http://www.hundendylan.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0